
هر یک از شما ممکن است دیدگاه متفاوتی در مورد شکرک زدن عسل داشته باشید. ممکن است تصور کنید که وقتی عسلی شکرک میزند، به این معناست که زنبور برای تولید آن از آب و شکر تغذیه کرده و یا تقلبی است. بعضی از شما نیز ممکن است شکرک زدن عسل را دلیلی بر طبیعی بودن آن بدانید اما آیا واقعا میتوان از روی شکرک به طبیعی،تغذیهای و یا تقلبی بودن عسل پی برد؟
علت شکرک زدن عسل چیست، آیا میتواند نشانه تقلبی بودن عسل باشد؟
در این مقاله جواب این سوال را خواهید یافت و همچنین با عوامل تاثیرگذار بر زودتر شکرک زدن عسل، آشنا میشوید تا بتوانید با نگهداری عسل در شرایط مناسب، شکرک زدن آن را عقب بیندازید.
چرا عسل شکرک میزند؟
برای پاسخ به این سوال، ابتدا لازم است ساختار و مواد تشکیل دهنده عسل را بشناسید.
در مجموع بیشتر ترکیب عسل، از آب و قند تشکیل شده است. حدود 15 درصد این ترکیب را آب و 80 درصد آن را سه نوع قند با نامهای گلوکز، فروکتوز و ساکارز تشکیل میدهند. از میان این قندها، درصد فروکتوز و گلوکز موجود در عسل، حدود 75 درصد و درصد ساکاروز آن معمولا زیر 5 درصد میباشد.
گلوکز معمولا تمایل زیادی به کریستاله شدن و یا رس بستن و خارج شدن از حالت محلول دارد. پس اگر در شرایط خاصی قرار گیرد، شروع به تشکیل کریستال میدهد که به همان شکرک معروف است. بنابراین عسل به دلیل وجود مقدار زیادی قند در مقدار کمی آب و همچنین وجود گلوکز در آن، در صورت قرارگرفتن در شرایط خاص، شکرک میزد.
*به دلیل این که این شرایط در تمام عسلها وجود دارد، میتوان گفت که عسل چه طبیعی باشد، چه تغذیهای و چه تقلبی، ممکن است رس ببندد و شکرک بزند. بنابراین شکرک زدن عسل نمیتواند دلیلی بر خوب یا بد بودن عسل باشد.
آیا شکرک زدن عسل میتواند نشانه خوبی باشد؟
گاهی برخی از زنبورداران، برای جلوگیری از رس بستن عسل، آن را تا دمای بالایی حرارت میدهند. این کار شاید بتواند جلوی شکرک زدن عسل را بگیرد، اما باعث میشود که بخش زیادی از خواص عسل از دست برود.
درست است که از روی شکرک زدن عسل، نمیتوان به طبیعی یا تقلبی بودن آن پی برد، ولی در صورتی که بدانیم عسل طبیعی است و بعد شکرک بزند، میتوانیم متوجه شویم که آن عسل حرارت ندیده و خام بوده و خواص خود را حفظ کردهاست.
آیا از روی شکل شکرک میتوان به طبیعی یا تغذیهای بودن عسل پی برد؟
این حرف که شکرک عسل طبیعی نرم و شکرک عسل تغذیهای زبر است، درست نیست. با توجه به تحقیقات صورت گرفته، شکل شکرک یا کریستالهای عسل ارتباطی با طبیعی و تغذیهای بودن عسل ندارد و به عوامل دیگری مثل گلی که زنبور برای درست کردن عسل از آن تغذیه کرده، دمایی که عسل در آن شکرک زده و عوامل محیطی دیگری ارتباط دارد و از روی ظاهر شکرک عسل، نمیتوان طبیعی یا تغذیهای بودن عسل را تشخیص داد.
طبیعی بودن عسل را چگونه تشخیص دهیم؟
شاید برایتان این سوال پیش بیاید، که چگونه میشود طبیعی بودن عسل را تشخیص داد. به خاطر داشته باشید که تنها راه تشخیص عسل طبیعی، آزمایش عسل در آزمایشگاه است و از روی ویژگیهای ظاهری عسل، نمیتوان خوب بودن عسل را تشخیص داد. در این آزمایش فاکتورهای مختلف عسل مانند میزان ساکاروز، پرولین و سایر فاکتورهای مهم اندازه گیری میشود و با مقایسه آن با مقادیر استاندارد، طبیعی، تغذیهای و یا تقلبی بودن عسل مشخص میگردد.
برای مثال در زیر یک نمونه برگه آزمایش عسل را مشاهده مینمایید. برای آشنایی بیشتر با این فاکتورها و دانستن مقادیر استاندارد آنها در عسل طبیعی، روی تصویر زیر کلیک کنید.
علت شکرک زدن عسل چیست، آیا میتواند نشانه تقلبی بودن عسل باشد؟
عوامل موثر بر زودتر شکرک زدن عسل
برخی عوامل مانند میزان گلوکز موجود در عسل، میزان رطوبت عسل، دمای محیط و ناخالصیهای موجود در عسل، در تسریع شکرک زدن عسل موثرند. شما میتوانید با ایجاد شرایط مناسب، کاری کنید که عسلتان دیرتر شکرک بزند.