
چای ماسالا (Masala chai) نوعی دمنوش هندی است که از ترکیب چای، چندین نوع ادویه و شیر، به عنوان دمنوشی خوش عطر و طعم تهیه میشود. اگر شما هم آشپزی را دوست دارید و می خواهید طعم های مختلف و متفاوت مواد غذایی را تجربه کنید، باید بدانید که چای ماسالا یک طعم خوشمزه و جدید را برای شما به ارمغان خواهد آورد. نکتهی قابلتوجه در مورد این چای معطر، کثرت و تنوع موادی است که در تهیهی آن به کار میرود.
طرز تهیه پای ماسالا یا چای هندی (چای دارچین)
روش تهیه چای ماسالا (چای ادویه):
چای ماسالا ترکیبی از یک چای معمولی یا همان چای سیاه است با شیر و مواد افزودنی و طعم دهنده دیگر. این چایی پیشنهادی برای آن هایی می باشد که طعم و مزه چای سیاه را دوست دارند. عطر چای ماسالا یا به عبارت دیگر چای ادویه، بسیار برانگیزاننده است و توجه هر شخصی را به خود جلب میکند. تهیهی این چای با مواد و به شیوههای مختلف و بنا بر سلیقههای متفاوت انجام میگیرد. در ادامه با طرز تهیه این چای خوشمزه هندی با ادویه و شیر در خدمت شما عزیزان خواهیم بود.
مواد لازم برای تهیه چای ماسالا:
1 تکه چوب دارچین
1 پیمانه شیر
2 پیمانه آب
1 ق چ چای سیاه
2 /1 ق چ دانه هل
به میزان دلخواه شکر
طرز تهیه چای ماسالا با دارچین و شیر
طرز تهیه چای هندی با شیر و دارچین:
در یک قوری مناسب مقداری آب همراه با چوب دارچین را روی حرارت قرار دهید تا جوش بیاید سپس حرارت را کم کنید، در قوری را بگذارید و کمی صبر کنید. حالا شکر، شیر و دانه های هل را اضافه کنید و خوب هم بزنید. حرارت را کم کنید و صبر کنید تا شیر کاملا گرم شود. در این زمان چای را اضافه کنید. در قوری را بگذارید و قوری را روی کتری در حال جوش به مدت 5 دقیقه قرار دهید تا چای به خوبی دم بکشد. حالا چای را از صافی رد کنید، داخل استکان مورد نظر بریزید و سرو کنید.
نکات برای تهیه چای ماسالا یا چای ادویه:
1. اگر دوست دارید چای را تلخ بنوشید شکر را حذف کنید.
2. به جای قوری می توانید از لیوان های مخصوص آماده کردن چای سبز هم استفاده کنید. این لیوان ها را می توانید مانند قوری روی کتری بگذارید و صبر کنید تا دم بکشد.
3. به جای شکر می توانید عسل در چای بریزید.
فیلم آموزشی طرز تهیه چای ماسالا:
فیلم آموزشی طرز تهیه چای ماسالا
فواید چای ماسالا چیست؟
چای ماسالا بدن انسان را تا مدتی گرم نگه میدارد. همچنین این چای هندی، گرفتگیهای سینوسها (حفرههای پر از هوا در جمجمه و پیشانی) را که موجب سردرد و سینوزیت میشوند را میگشاید. با توجه به عناصر گیاهیِ به کار رفته در این چای، میتوان گفت که چای ماسالا یک چای درمانی نیز هست زیرا این چای گیاهی، باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن، بهبود گوارش، از بین بردن ناراحتیهای پوستی مانند جوش صورت و کاهش انواع التهاب بدن و تقویت قلب و عروق میشود. این چای خوب یک چای ضد سرطان قوی نیز هست، زیرا مواد موجود در آن، رادیکالهای آزاد بدن انسان را که موجب بروز سرطان میشوند؛ از بین میبرد. پس میتوان نتیجه گرفت که ماسالا یک چای شفابخش و نیز پیشگیریکننده از انواع بیماریهاست.
برای نگاهی دقیقتر به خواص چای ماسالا، خاصیت برخی از اصلیترین مواد تشکیلدهندهی آن را بررسی میکنیم:
به طور مشخص، دارچین در پیشگیری از سرطان و بخصوص سرطان رودهی بزرگ مؤثر است.
زنجبیل، سیستم ایمنی بدن انسان را تقویت میکند، سلولهای سرطانی را از بین میبرد، آسم را بهبود میبخشد و برای سلامتی قلب و عروق مفید است.
هل نیز برای سلامتی قلب، کلیه و ریه مفید بوده و در ضمن مادهای نشاطآور است و خاصیت ضدعفونیکننده دارد.
همین خاصیت ضدعفونی کردن، در میخک نیز موجود است. میخک، همچنین برای سیستم گوارشی انسان نیز بسیار مفید است.
نکتهای که باید در مصرف و یا تعارف چای ماسالا در نظر داشته باشید؛ عدم حساسیت فرد مصرفکننده به ادویه جاتی نظیر دارچین و زنجبیل است.
تأثیر چای ماسالا بر کاهش وزن
چای ماسالا از افزایش وزن جلوگیری میکند و تأثیر مثبتی بر کاهش چربی بدن نیز دارد. چای ماسالا معمولا با شیر گاو یا شیر سویا درست میشود که هر دو منبع غنی از پروتئین هستند. پروتئین بهعنوان مادهای مغذی موجب کاهش احساس گرسنگی در فرد و بهبود حس سیری میشود. بنابراین، چای ماسالا در مقایسه با انواع چایهای دیگر تأثیر بیشتری بر کاهش حس گرسنگی و جلوگیری از پرخوری کاذب در طول روز دارد. این نوشیدنی ممکن است حتی بهعنوان یک میانوعده نیز سرو شود. تحقیقات نشان میدهد که چای سیاهی که برای تهیه این نوشیدنی استفاده میشود، میزان چربی بدن را و کالری دریافتی از غذاهای مصرفی را تا حد زیادی کاهش میدهد.
نتایج یک پژوهش بسیار معتبر نشان میدهد که نوشیدن سه فنجان چای سیاه در روز میتواند از افزایش وزن ناخواسته یا افزایش وزن در ناحیهی شکم جلوگیری کند. البته باید توجه داشت که این تغییرات بسیار ناچیز است و تنها در یک دورهی زمانی کوتاهمدت میتواند اثرگذار باشد. مطالعات انجامشده بر روی حیوانات نشان میدهد که مصرف فلفل سیاه از تجمع چربی در بدن جلوگیری میکند، هر چند هنوز نمیتوان نتایج به دست آمده را با قطعیت به انسان بسط داد. اگر عادت به نوشیدن چای ماسالا دارید، بهتر است در مصرف شکر احتیاط کنید. برخی از انواع چای ماسالا حاوی مقدار زیادی شکر است که میتواند فواید و خواص این نوشیدنی فوقالعاده را تا حد زیادی کاهش دهد.
افزودن شکر به چای ماسالا باعث افزایش میزان کالری این نوشیدنی میشود. تهیهی چای ماسالا با ۳۶۰ گرم شیرخشک در حدود ۶۰ کالری انرژی دارد، ایندرحالی است که نوع خانگی این نوشیدنی حدود ۸۰ کالری انرژی دارد. از سوی دیگر چای ماسالا که از یک کافهی محلی تهیه میکنید ممکن است بیش از ۱۸۰ کالری انرژی داشته باشد. بههمین خاطر توصیه می شود این نوشیدنی را در خانه تهیه و از شکر کمتری برای سرو آن استفاده کنید.
خلاصه: ترکیبات استفادهشده در تهیهی چای ماسالا میتواند بر کاهش وزن و جلوگیری از افزایش وزن ناخواسته تأثیر مثبتی بگذارد. برای اینکه فواید این نوشیدنی بیشتر شود، بهتر است میزان شکر استفاده شده در آن را کنترل کنید.
طبع چای ماسالا
طبیعت چای ماسالا گرم می باشد. امروزه چای ماسالا به صورت چای ماسالا کیسه ای و پودر چای ماسالا در بازار عرضه می شود. چای ماسالا از 5000 سال پیش در آسیای جنوبی و به ویژه هند استفاده شده است و در نسخه ی سنتی آن چای سیاه، شیر و زنجبیل مواد اصلی را تشکیل می دهند.
ارزش غذایی چای ماسالا (یک فنجان)
کالری : 80
چربی : 1 گرم
قند : 16 گرم
کربوهیدرات : 17 گرم
پروتئین : 5 گرم
تهیه و تنظیم شده در: بخش سرآشپز رزبانو
منابع: coca.ir / chetor.com