
بعضی از انواع التهابات کبد، تحت اصطلاحی کلی با عنوان هپاتیت شناخته میشوند. دلیل بروز بیماری هپاتیت و این التهابات هم عوامل مختلفی مانند ویروسها، مواد شیمیایی، مصرف داروها و الکلاند. برخی از اختلالات ژنتیکی یا سیستم ایمنی هم باعث میشوند که این بیماری بهوجود بیاید. هپاتیت، گاهی حاد است و ناگهانی ظاهر میشود. امکان دارد که از بین هم برود. در برخی مواقع هم مزمن و طولانیمدت رخ میدهد و آسیبهای کبدی پیشرونده ایجاد میکند. خستگی، تهوع، استفراغ و بیاشتهایی از علائم هپاتیت هستند. انواع هپاتیت ...
انواع هپاتیت شامل هپاتیت A B، C، D و E میشود. برای هریک از این موارد، علائم و عوارض جداگانهای وجود دارد.
روش های پیشگیری و درمان هپاتیت، بیماری کبدی سخت اما قابل درمان
هپاتیت چه علائمی دارد؟
معمولاً انواع مزمن هپاتیت مانند هپاتیت B و C تا زمانی که روی عملکرد کبد اثر نگذاشتهاند، علامتی از خود نشان نمیدهند. در مقابل، هپاتیت حاد پس از مدت کوتاهی بعد از ابتلا، باعث بروز نشانههایی شدید و جدی میشود. علائم شایع هپاتیت عفونی عبارتند از:
• خستگی
• علائمی شبیه آنفولانزا
• ادرار تیره و مدفوع کمرنگ
• کاهش وزن غیرقابل توضیح
• درد شکم و از دستدادن اشتها
زردی پوست و چشمها هم از نشانههای رایج درگیرشدن بدن با ویروسهای هپاتیت است. با مشاهده علائم باید به دکتر گوارش و کبد مراجعه کنید. اگر باز هم درباره چیستی و علایم هپاتیت نیاز به اطلاعات بیشتر دارید، پیشنهاد میکنیم هپاتیت چیست را در سایت https://drdr.ir/ حتما بخوانید.
متخصص گوارش و کبد به بررسی و درمان اختلالات مرتبط با معده، کبد، پانکراس، روده کوچک و بزرگ، مجرای صفراوی و مری میپردازد. او انواع بیماری کبد و مشکلات شایع گوارشی را با انجام آزمایشهای مختلف همچون کولونوسکوپی، آندوسکوپی معده، سونوگرافی و آزمایش خون، تشخیص میدهد.
آیا هپاتیت درد دارد؟
بله. دردی که انواع مختلف هپاتیت ایجاد میکنند، معمولاً در ناحیه شکم ایجاد میشود. ویروسهای هپاتیت کبد فرد را تحت تأثیر قرار میدهند و از همین رو، دردی که ایجاد میشود هم در نواحی شکم و کبد است. دردهای شکمی در کنار علائم دیگری مانند تهوع و استفراغ، فرد مبتلا را آزار میدهند. بروز خستگی در تمام بدن هم نوعی درد آزاردهنده و مداوم است که مبتلایان را اذیت میکند.
علائم هپاتیت در زنان و مردان چیست؟
بروز مشکلات گوارشی و تغییرات در رنگ پوست و چشمها از جمله علائمی است که در زنان و مردان مبتلا به هپاتیت بروز میکند. علاوهبر اینها، خستگی و ضعف یا احساس علائم سرماخوردگی و آنفولانزا هم نشانههایی از بیماریاند. اما ضعف و خستگی عمومی بدن در زنان مبتلا شایعتر است. تغییرات هورمونی زنان در دورانهای مختلف از جمله قاعدگی باعث میشود که بیشتر تحت تأثیر عوارض هپاتیت مانند خستگی قرار بگیرند.
علائم هپاتیت در بارداری چیست؟
بسیاری از افراد در زمان ابتلا به هپاتیت، علامت خاصی را تجربه نمیکنند. برخی هم دچار همان علامتهای رایج ابتلا به انواع این ویروس میشوند. برای مثال، خستگی، درد شکم یا حالت تهوع و استفراغ میتواند در این افراد آزاردهنده باشد. درد مفاصل، ادرار تیره، مدفوع کمرنگ، یا یرقان (پوست یا چشمهای زرد) هم از نشانههای دیگر ابتلا به انواعی از هپاتیت در دوران بارداری هستند. ترشحات واژن و شیر مادر در این دوران میتواند باعث انتقال بیماری به بچه هم شود.
علائم هپاتیت در کودکان چیست؟
ممکن است علامتهای هپاتیت در کودکان کمی متفاوت باشد. برخی از کودکان هم هیچ علامتی ندارند. علائم هپاتیت ناگهانی (حاد) میتواند شامل موارد زیر باشد:
• تب
• اسهال
• درد مفاصل
• درد عضلات
• ادرار تیره رنگ
• مدفوع سفالی رنگ
• احساس بدحالی و خستگی
• کهیرهای قرمز خارش دار روی پوست
• زرد شدن پوست یا سفیدی چشم (یرقان)
علائم شبیه آنفولانزا، حالت تهوع یا استفراغ، از دست دادن اشتها و درد یا ناراحتی معده هم از نشانههای هپاتیت در کودکاناند. علائم این بیماری میتوانند شبیه علائم سایر مشکلات و بیماریها باشند. برای تشخیص درست، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
فرق هپاتیت با زردی چیست؟
بیماری زردی و هپاتیت هیچ ارتباطی با هم ندارند. زردشدن پوست و چشمها تنها یکی از علائم ابتلا به بیماری هپاتیت است. هپاتیت در اثر التهابات کبدی رخ میدهد، اما بیماری زردی ناشی از افزایش مادهای موسوم به بیلیروبین (Bilirubin) در بدن است. بیلیروبین رنگدانهای زردرنگ و صفراوی است که از تجزیه طبیعی هموگلوبین بهوجود میآید. اگر کبد سالم باشد، این ماده در بدن افزایش پیدا نمیکند. در هرحال، تفاوتی اساسی میان زردی و هپاتیت موجود است و این دو به هم ارتباطی ندارند. در واقع از هم مستقلاند.
روش های پیشگیری و درمان هپاتیت، بیماری کبدی سخت اما قابل درمان
فرق هپاتیت حاد و مزمن چیست؟
اگر هپاتیت بیشتر از ۶ ماه طول بکشد، یعنی از حالت حاد بهشکل مزمن درآمده است. بیشتر افرادی که به شکل حاد این بیماری مبتلا میشوند، در صورت رسیدگیهای بهموقع و مناسب میتوانند سریع بهبود پیدا کنند. اما هپاتیت حادی که طولانی میشود، عوارض ناخوشایندی روی بخشهای مختلف بدن بهوجود میآورد و امکان بروز مشکلات جدی کبدی مانند سیروز یا حتی سرطانهای این اندام از بدن را قوت میبخشد.
چطور میتوان از هپاتیت پیشگیری کرد؟
برای پیشگیری از ابتلا به برخی از انواع هپاتیت، باید از واکسنها استفاده کنید. در کنار واکسیناسیون که راهی مؤثر برای پیشگیری از ابتلا به انواع مختلف این بیماری ویروسی است، باید سبک زندگی سالم و مراقبتهای بهداشتی را هم در نظر بگیرید. برخی از انواع هپاتیت در اثر ارتباطات جنسی یا فقدان محیط و آب تمیز ایجاد میشوند. با آگاهی از انواع این بیماری و شناخت آنها، راه و رسم پیشگیری را هم بهتر درک خواهید کرد. اجتناب از به اشتراک گذاشتن سوزن و مدیریت صحیح مایعات بدن از روشهای پیشگیری هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
تزریق واکسن هپاتیت
برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت A میتوانید واکسن مخصوص به آن را تزریق کنید. واکسن هپاتیت A مجموعهای شامل دو دوز است و برای کودکان از سن ۱۲ تا ۲۳ماهگی تزریق میشود. این واکسن برای بزرگسالان هم موجود است. واکسن هپاتیت B هم وجود دارد و تزریق آن به تمام نوزادان توصیه میشود. کسانی که در دسته کادر درمان قرار دارند هم باید این واکسن را تزریق کنند. واکسیناسیون علیه هپاتیت B، راهی برای پیشگیری از هپاتیت D هم خواهد بود. در حال حاضر، برای پیشگیری از هپاتیت C و E، واکسنی وجود ندارد. شاید در آینده، این انواع از هپاتیت هم با واکسیناسیون مؤثر تحت کنترل دربیایند.
کاهش ریسک ابتلا به هپاتیت
ویروسهای هپاتیت میتوانند از طریق تماس با مایعات بدن، آب و غذاهای حاوی عوامل عفونی از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. به حداقلرساندن خطر تماس با این موارد در جلوگیری از ابتلا به ویروس های هپاتیت نقش دارد. رعایت بهداشت یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت A و E است. ویروسهایی که این شرایط را ایجاد میکنند، در آب هم یافت میشوند. اگر به کشوری سفر میکنید که در آن شیوع هپاتیت زیاد است، باید از موارد زیر اجتناب کنید:
• استفاده از یخ
• نوشیدن آب محلی
• خوردن صدف خام یا نیم پز
• مصرف میوه و سبزیجات خام
ویروسهای هپاتیت B، C و D میتوانند از راه تماس با مایعات بدنِ حاوی این عوامل عفونی منتقل شوند.
روش های پیشگیری و درمان هپاتیت، بیماری کبدی سخت اما قابل درمان
برای درمان هپاتیت به چه دکتری مراجعه کنیم؟
اگر علائم ابتلا به بیماری هپاتیت در شما دیده میشود، باید به پزشکی با تخصص گوارش و کبد مراجعه کنید. این متخصصان با معاینات مختلف و انجام آزمایشهای تشخیصی به نتیجه قطعی درباره بیماری هپاتیت میرسند و درمان را شروع میکنند. گاهیاوقات، روشی قطعی برای درمان در دسترس نیست، اما با راهنماییهای پزشک میتوانید از بروز علائم خطرناک پیشگیری کنید و بیماری را تحت کنترل دربیاورید. متخصص گوارش و کبد به شما میگوید که هپاتیت چیست و چطور باید اقدام به کنترل آن کنید.
با رعایت نکات پیشگیری مانند جلوگیری از تماس خون با خون آلوده، واکسیناسیون و رعایت بهداشت و مصرف غای سالم و آب آشامیدنی سالم میتوانید از ابتلا به انواع هپاتیت دور بمانید. رفتارهای جنسی ایمن هم در پرهیز از ابتلا به انواعی از هپاتیت نقش دارد.
متخصصین گوارش قادرند که حرکات طبیعی غذا از معده و روده را پیگیری کنند و درباره فرایند جذب مواد مغذی و نحوه دفع مواد زائد هم اطلاعات کافی دارند. بروز هرگونه مشکلی در این مسیرها با تشخیص و تجویزات پزشکان گوارش و کبد به نتیجه مطلوب میرسد.اگر شما هم درباره بیماریهای هپاتیت و مشکلات گوارشی و تخصص درمان کننده آن نیاز به اطلاعات بیشتر دارید، پیشنهاد میکنیم به مجله سلامت دکتردکتر(https://drdr.ir/mag/) سربزنید. پوشش موضوعات روز و عبور آن از فیلتر تأیید پزشکی، مجله دکتردکتر را به مرجعی قابل اعتماد در زمینه سلامت و پزشکی تبدیل کرده است.