
از سری آموزش های اصول اولیه قلاب بافی قصد را مباحث اندازه گیری و سایز بندی در قلاب بافی آشنا کنیم. شما دوستان در این مطلب با دو روش اندازه گیری بافت آشنا خواهید شد. همچنین شما با نحوه اندازه گیری لباس های جلو باز و اندازه گیری سایر قسمت های لباس بافت آشنا خواهید شد. امیدوارم شما دوستان که در ابتدای راه یادگیری قلاب بافی هستید بتوانید از این آموزش بهره کافی را ببرید.
روش اندازه گیری و سایزبندی برای شروع کار
به دو روش میتوان لباس بافتنی را اندازه گیری کرد
روش اول برای اندازه گیری لباس بافتنی:
به کاموای مورد نظر خود نگاه کنید اگر کاموای شما از نظر ضخامت متوسط باشد (یعنی روی مارک کاموا شماره میل 4.5 تا 6 درج شده باشد) هر 2 دانه 1 سانتی متر می شود. بنابراین قسمت مورد نظر را که می خواهید سر بیندازید با سانتی متر اندازه گیری کنید، مثلا برای شروع پلوور جلو بسته از پهلوی چپ تا راست شخص مورد نظر را از روی بدن یا روی لباس آن شخص با سانتی متر اندازه گیری کنید.
مثلا اگر پهنای این قسمت 45 سانتی متر بود و کاموای شما از نظر ضخامت متوسط بود باید 45 سانت را 2 برابر کرده و دقیقا 90 دانه سر بیاندازید و اگر کاموای شما نازک تر باشد (یعنی روی مارک آن شماره میل 3 تا 4.5 در ج شده باشد) 10 دانه بیشتر از دو برابر یعنی 100 دانه سر بیندازید. هر چه کاموا نازک تر باشد 10 تا 10 تا دانه ها بیشتر می شود. اگر ضخامت کاموا بیشتر باشد (یعنی روی کارک کاموا شماره 6 به بالا درج شده باشد) 5 دانه 5 دانه کمتر از 2 برابر سر می اندازیم، یعنی: با میل شماره 6 باید 85 دانه و … ، با میل شماره 6.5 باید 80 دانه و … ، با میل 7 باید 75 دانه سر بیندازیم.
روش دوم برای اندازه گیری لباس بافتنی:
با کاموای مورد نظر با هر ضخامتی 20 دانه سر بیندازید، 20 دانه را حدود 5 سانتی متر طبق مدلی که انتخاب کردید ببافید. پهنای بدست آمده را با سانتی متر اندازه گیری کرده و با بدست آوردن اندازه دقیق یک تناسب به روش زیر بنویسید. مثلا اگر 10 دانه شماره 6 سانتی متر شود و شما 40 سانتی متر برای پهنای لباس نیاز داشته باشید تناسبی به این شکل بنویسید. یعنی با 80 دانه شروع کنید.
اندازه گیری لباس بافتنی
اندازه گیری در لباس های جلوباز
اگر لباس مورد نظر جلوباز باشد زمانی که از پهلوی چپ تا راست شخص مورد نظر را اندازه گیری کردید این اندازه بدست آمده + 6 تا 8 دانه برای سه جاف جادکمه را برای یک طرف جلو در نظر گیرید. در این قسمت اندازه به دست آمده را دو برابر نکنید. مثلا اگر پهلوی چپ تا راست شخصی 40 سانتی متر بود یک طرف جلوی لباس این شخص 46 الی 48 دانه نیاز دارد.
نکته: قابل توجه اینکه برای شروع کارهای جلوباز به شکل ژاکت یا مانتو لازم است اندازه گیری را 2 الی 3 سانتی متر گشادتر در نظر بگیرید.
اندازه گیری در سایر قسمت های بافت
اندازه مناسب برای آستین لباس
معمولا نصف تعداد دانه ای که برای ین بلوز جلو بسته سر می اندازید (مثلا اگر برای یک بلوز با 90 دانه شروع کرده باشید) آستین آن بلوز با 45 دانه شروع کنید و اگر ژاکت جلوباز بافته باشید نصف دانه هایی که برای پشت ژاکت سر انداخته اید را برای آستین آن ژاکت در نظر بگیرید.
اندازه مناسب برای قسمت پشت لباس
معمولا قسمت پشت لباس از قسمت جاوی آن 5 تا 10 دانه کمتر شروع می شود یعنی اگر جلوی لباسی را با 90 دانه شروع کرده ایم بنابراین قسمت پشت آن را با 85 دانه شروع کنید. اگر کاموای شما نازک تر است 80 دانه سر بیاندازید.
نکته : برای اندازه گیری کارهایی مثل کلاه و یا شلوار نیز می توانید از دو روش بالا استفاده کنید. مثلا برای شروع کلاه دور سر شخص مورد نظر را با سانتی متر اندازه گیری کنید و با روش اول اندازه گیری نمایید. برای شروع بافت یک شلوار هم می توانید دور مچ پای شخص را با گشادی دلخواه اندازه گیری کرده و به همان روش دانه سر بیندازید.
نکته: به تعداد دانه ای که قرار است سر بیندازید حدود 2.5 برابر نخ آزاد بگذارید. این مقدار نخ برای کاموای متوسط می باشد. مثلا اگر قرار است 100 دانه سر بیندازید 2.5 متر نخ را برای سر انداختن در نظر بگیرید. از این 2.5 متر به بعد نخ را دولا کنید و شروع به سر انداختن کنید اگر کاموا شما ضخیم تر است 3 برابر و اگر نازکتر است 2 برابر نخ را آزاد بگذارید.
تهیه و ترجمه شده در: بخش هنرکده رزبانو